אוניברסיטת חיפה

אולם הסנאט, מגדל אשכול, קומה 29

נירית בן-אריה דבי, אוניברסיטת בן גוריון

הפנורמה של קונסטנטינופול מאת ניקולו גוודלוטו (1662): תעמולה מצויירת למסע צלב

במרכז ההרצאה נמצא ציור פנורמי ענק ונדיר, המתאר את איסטנבול (קונסטנטינופוליס) במאה ה-17. הציור, שהתגלה רק לאחרונה, אינו יצירת אמנות תמימה, אלא תעמולה אנטי-עות'מנית, פרי יצירתו של נזיר איטלקי, המותח ביקורת קשה על הבירה העות'מנית ואף מכנה אותה "הזונה מבבל". היצירה מציגה את איסטנבול העתיקה כפי שהיא נשקפת מרובע פרה (Pera) וממגדל גלטה (Galata) , מעברה הצפוני של לשון הים הנודעת בשם "קרן הזהב". היא מאירה באור חדש הן את העיר והן את היחסים שבין המעצמות היריבות- הרפובליקה הונציאנית והאימפריה העות'מנית. היא גם משקפת את הלהט הנוצרי הצרוף של הנזיר-צייר ניקולו גוודלוטו, אסיר פוליטי לשעבר, שלא בחל ברקיחת תככים פוליטיים ובניסיון לגרום למסע צלב נוסף. הפנורמה עוסקת בהתנגשות בין שני עולמות הנוצרי והעות'מני ובתעמולה הפרנציסקנית למסעי הצלב כפי שהתבטאה באמצעים ויזואליים באיטליה בעת החדשה המוקדמת.

לקריאה נוספת:

Bisaha, Nancy. Creating East and West: Renaissance Humanists and the Ottoman Turks    (Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2004).

Dursteler, Eric. Venetians in Constantinople: Nation, Identity and Coexistence in the Early Modern Mediterranean (Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2006).

Eldem, Edhem, Goffman, Daniel and Masters, Bruce. The Ottoman City between East and West: Aleppo, Izmir and Istanbul (Cambridge, Cambridge University Press, 1999).

Back to program